Jeans

IDAG så jag en film på FEB som verkligen berörde mig!

Den handlade om konsumptionen av jeans i Kina. Arbetarna lever och arbetar under riktigt dåliga förhållanden! De får 2kr i timmen och måste nästan varje dag arbeta på övertid utan att få betalt för det. Det är inte säkert att de får lön heller, de fick inte lön på tre månader. Sedan tillkommer massa avgifter för mat, sedan måste de böta om de fnissar under arbetet och om de somnar(när de arbetar nästan 15h i sträck med 2 toa pauser). Vissa dagar jobbar de 27 timmar irad när chefen är stressad över en levernas. Vissa som arbetar där är bara 14 år! De arbetar bla. som trådklippare, trådklippare?

Anledningen till att de dröjer med att betala ut lönerna är för att de vill vara säkra på att de jobbar kvar. De blir hela tiden kontrollerade och tjatade på att de är för långsamma. De lever på ingenting, flera i samma rum för att spara ihop pengar till sina familjer. Då de flesta kommer från landsbyggden. De har nästan inte ens råd att åka hem under nyår, utan de spenderar hela sin tid i fabrikenslokaler. De får avdrag från lönen om de smiter ut på stan, när de inte får.

OCH chefen undrade varför de klagade!!!?? Detta är helt sjukt! Jag skulle kunna fortsätta skriva massa mer.... Tänk vad vi är villiga att accpetera för att köpa in billiga Jeans för att sälja dyrt! När företag besöker fabriken delas det ut manus till arbeterna med vad de ska svara på frågor, allt är ett skådespel och alla bryter mot lagen! I kina har arbetarna inga rättigheter!

Tänk på det när ni klagar över era liv! Somliga har det värre...

 

Kommentarer
Postat av: Micke Söderberg

Det känns som att du skrev det här för att övertyga dig själv om att du lärt dig veckans läxa :P.

2009-01-26 @ 21:25:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0